Guide: Vælg den rigtig sofa til hjemmet

Sofaen er et af stuens og faktisk også hjemmets helt centrale boligelementer. Det er her, husholdningen samles og restituerer. Fra sofaen ses der film, læses bøger, soves til middag og snakkes der om løst og fast. Den er toneangivende for rummets øvrige stil, og dens farve og udformning sætter et stort præg på indretningen.
Derfor kan det godt betale sig at gøre et par overvejelser, inden du investerer i din nye drømmesofa. Her er et par bud på, hvad du kan tænke over:

Artiklens indhold
img

Størrelse

Hvor mange personer, skal der være plads til i sofaen, og hvor skal den stå? Du kan få sofaer med plads til alt fra to til otte personer, som er enten enkeltstående, U-formede eller hjørneegnede. Størrelse har selvfølgelig en indflydelse på prisen, men du kan sagtens få for eksempel billige sofaer med chaiselong, som giver ekstra benplads og komfort. Husk at måle efter to gange, inden du bestiller en ny sofa hjem! Det er så bittert, hvis der lige er et par centimeter for lidt at gøre med i det ønskede spot.
Et trick til at tænke sofaens størrelse ind i rummet er at vurdere, hvorvidt designet er tungt eller let. Er benene korte, så vil sofaen virke mere kompakt. Er de lange og smalle, så løftes møblet, og det giver et mere luftigt udtryk.

Stilart og tema

Går du op i indretning, så vil du formentligt gerne have, at sofaen passer til temaet i din stue eller gang. Her er det særligt stoffet, du skal kigge på. Mens læder går godt til den moderne og potentielt minimalistiske lejlighed, så er velour super godt til retro-hjemmet. Stofsofaer er populære i hyggelige nordiske hjem, og de kan fås med træben i forskellige nuancer. Men vær ikke bange for at re-tænke materialerne!
Nogle vil gerne indrette deres hjem, så det peger bagud i tid. Her kan en sofa i brunt læder være helt genial og tage sig godt ud foran pejsen eller bogreolen. På samme måde kan en stor og bred stofsofa med mønster være netop det, der bryder de dominerende rene sort-hvide nuancer i rummet.

Farve

Rent visuelt så kommer vi ikke udenom, at sofaens farve er altafgørende for dens look. Overordnet set kan du bruge sofaens farve på to måder:

  • Den kan komplimentere de øvrige møbler, vægfarven og gulvet i rummet.
  • Den kan skabe kontrast og blikfang ved at udfordre.

Mange er glade for at farvekoordinere stuen i to eller tre farver. Har du en rød lampe og et rødt tæppe, mens væggene er hvide og møblerne er af træ, kan du matche med en rød sofa. Det vil ikke virke for voldsomt. Omvendt – putter du en rød sofa ind i et rum med afdæmpede farver overalt, vil den skille sig ud og stå alene. 

Farve og effekt hænger altså uløseligt sammen. Som et af stuens centrale møbler, kan sofaen sagtens have en helt anden farve end alt andet i rummet. Du kan også vælge afdæmpede jord- eller naturfarver og så pynte med farvede tæpper eller puder. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs mere